Stockholmskommuner lanserar byggterapi

Behovet av kompetensförsörjning inom byggsektorn i Stockholmsområdet är stort och många byggutbildningsplatser gapar tomma. Samtidigt visar forskning att arbete med händerna och kroppen har stor betydelse för hjärnan och vårt välbefinnande. Därför lanseras nu en vuxenutbildning inom bygg som byggterapi där syftet är att lyfta fram fördelarna med att arbeta inom byggsektorn.

– Med byggterapi vill vi locka de som kanske inte ens tänkt tanken om att jobba i byggbranschen, men som gillar att se saker växa fram och ta form. Branschen är i stort behov av mångfald och vår förhoppning är att kunna få fler att se byggbranschen som ett bra karriärval, säger Zandra Lövgren, projektledare Sverige Bygger ut, kompetensförvaltningen i Solna stad.

Genom att paketera utbildningen som byggterapi vill man lyfta fördelarna med att arbeta i branschen, allt från att arbeta med händerna och se resultat när arbetsdagen är slut till att vara utomhus och vara lite mindre uppkopplad.

Utbildningen som pågår under ca ett år har utformats tillsammans med bland andra NCC och Skanska vilket innebär en ökad matchningsgrad mellan byggbranschens behov och arbetskraftens kompetens. Det innebär att eleverna kommer att bli mer anställningsbara samtidigt som det säkerställer att utbildningen är i takt med branschens utveckling.

– Även om bostadsbyggandet har bromsats in i Stockholmsregionen just nu, så kommer det inom de närmaste åren att behöva byggas mycket och det saknas kvalificerad arbetskraft. Förutom att vi behöver bredda representationen har vi arbetat med att hitta en utbildningsmodell som bidrar till en bättre samverkan mellan bransch och utbildning som långsiktigt kan öka kvaliteten i yrkesutbildningen, fortsätter Zandra Lövgren.

För den som vill testa byggterapi går det under januari att boka tid på bygglab.com.

Sverige bygger ut drivs av Solna stad i samverkan med Nacka kommun, Värmdö kommun, Sundbybergs stad, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) och Veidekke. Projektet Sverige bygger ut är finansierat av Europeiska socialfonden med syftet att bland annat utveckla nya utbildningsmetoder anpassade efter byggsektorns krav på framtida arbetskraft.

Läs mer på bygglab.com

 

För mer information kontakta gärna:

Zandra Lövgren, projektledare Sverige bygger ut, Solna Stad, 072-583 19 15, zandra.lovgren@solna.se